Hogyan tároljuk a vanília rudat?


Gyakori kérdés, hogy hogyan érdemes tárolni a vanília rudat, és meddig őrzi meg frissességét és aromáját. Gyorsan pörgő árukészlettel rendelkezünk, és kézzel válogatjuk, ellenőrizzük, hogy kifogástalan minőséget tudjuk nyújtani. A kiszállításkor visszazárható villámzáras csomagolásban juttatjuk el Önhöz.

Ügyelni kell, hogy a vanília rudak minél kevesebb levegőhöz jussanak. Ha nejloncsomagolásban van, akkor amennyire lehetséges préseljük ki a levegőt, hogy megakadályozzuk a kiszáradástól.

 

Tárolási hely

A vanília rudakat soha ne tárolja hűtőben. A hűtő kiszárítja a rudakat, és a kieresztett nedvesség elősegíti egy a vanília rudakra jellemző penész képződését. Javasoljuk, hogy légmentes tárolóban tárolja egy hűvös, sötét helyen, mint pl. a kamra vagy pince.
 

Szellőztetés

Fontos, hogy néhány hetente szellőztessük a vanília rudat kb. 10-15 percig. Ha a vaníliánk kiszáradt, könnyen újra tudjuk hidratálni, ha tejbe vagy meleg vízbe tesszük pár órára.
 

Szárazság vagy penész?

Amennyiben a vaníliarúd kiszáradt, könnyen újra lehet hidratálni, ha pár órás tejben vagy meleg vízben való áztatással.

Előfordulhat, hogy a vanília „fagy”-ot tartalmaz, ezt ne tévessze össze a penésszel. A fagyos vanília felszínén a rúd belsejéből kiszivárgó nedvesség által kristályok képződhetnek. Könnyen felismerhető a jelenség, mert a kristályok fényesen csillognak. Ez nem okoz problémát a vanília ugyanúgy fogyasztható. Ha valóban penészt észlel, akkor dobja ki a vanília rudat!
 

Élettartam

Megfelelő körülmények között tárolt vanília, akár két évig is megőrzi a minőségét, de ideális, ha akkora mennyiséget vásárol, amit 6-8 hónapon belül fel tud használni.