Vanília - Culinaris


Vanília, Te édes!

Vanília fagylalt A vanília szó hallatára mindenkinek összefut a nyál a szájában. Rögtön a szemünk előtt lebegnek a vele készült sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és likőrök. Ezt a misztikus tájakat idéző tengeren túli fűszernövényt azonban ne csak az íze miatt szeressük, hiszen fertőtlenítő hatásának köszönhetően jótékonyan hat szervezetünk működésére.

Az ókorban az aztékok vaníliát (akkoriban „Tlixochill”–nak, vagyis fekete bogyónak neveztek) adtak kedvenc italukhoz, a kakaóhoz. Ezt az összetételt joggal tekinthetjük a modern csokoládé elődjének. Az azóta is változatlan népszerűségnek örvendő növény a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek talán leghíresebb tagja. Felülete fényes, hosszanti irányban ráncos előfordul, hogy akár fehér színű vaníliakristályok is kiütnek rajta. Kizárólag a 10. és 20. szélességi fok között nő, méghozzá hétszáz méternél alacsonyabb területeken, ahol az átlaghőmérséklet 21-31 fok között ingadozik. Érdekesség, hogy a vanília az egyetlen olyan orchidea féle, melynek ehető a gyümölcse. Főként a trópusi régiókban termesztik, leggyakoribb előfordulási helye Florida, Dél-Amerika, Óceánia és Afrika, míg a legértékesebb úgynevezett Bourbon vanília Madagaszkárról származik. Különleges ínyencség a Tahiti vanília is, amelynek meleg és finom illata enyhén szilvás aromájú.

Vanília rudak A vanília rudak elkészítése hosszú és komplikált folyamat ez igazolja az aránylag magas beszerzési árát. Ha jó minőségűt szeretnénk vásárolni frissességéről úgy győződhetünk meg legegyszerűbben, ha az ujjunk köré csavarjuk. Pontosan úgy, ahogyan ezt ő is sokszor megteszi velünk… Ha ruganyos és enyhén nedves, ráadásul a finom csavarástól sem sérül meg, jól választottunk! Óvjuk a kiszáradástól, mindig hermetikusan lezárva tároljuk lehetőleg sötét helyen, de ne tegyük a hűtőszekrénybe.

A vaníliát főleg édességek krémek, kompótok, fagylaltok egyik elengedhetetlen összetevője. Talán ezért tűnhet furcsának, hogy bizonyos országokban főleg Ázsiában és Afrikában sokszor szerepel sós főételek receptjében. Mint sok más fűszernövényt, a vaníliát is használhatjuk külsőleg. Olajos kivonata szinte csodát tesz a száraz bőrrel szokásos samponunkba keverve pedig nem csak finom illatot kölcsönöz hajunknak, hanem egyúttal táplálja és selymessé teszi fürtjeinket. Az ízén kívül még számos pozitív hatással rendelkezik. Hatékony élénkítő és fertőtlenítő, így jó hasznát vehetjük hasmenés esetén.

Hozzáértők szerint szexuális életünket is feldobhatja, ugyanis a vanília afrodiziákumnak sem utolsó!

A magyar konyhákban még nem számít állandó vendégnek, holott a vaníliarúd lényegesen egészségesebb, mint a sokkal elterjedtebb szintetikus aromával ízesített változata a minden háztartásban megtalálható vanillin cukor. A gurmandok választhatják a vanília kivonatot (alkoholban érlelt, aprított vaníliarúd) vagy a vaníliaport (szárított őrlemény). Vaníliás cukrot mi is készíthetünk, ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy egy jól záródó üveget megtöltünk cukorral és „beleszúrunk” pár vanília rudat. A cukor hamar átveszi az ízét és sokáig eláll. Legyünk bátrak, tegyük egyedivé mindennapi kávénkat, teánkat azzal hogy kipróbáljuk, mennyire finomak ezzel a házi, illatos cukorral!